(din arhiva http://forum.stuparitul.com)
Cu ocazia unei expozitii
internationale de produse apicole (organizata de Apimondia in scopul promovarii
alimentelor naturiste si a educarii consumatorilor asupra valorii produselor stupului),
s-a prezentat o vasta si cosmopolita diversitate de tipuri de miere si modele
de borcane si capace din toata lumea.
Imensul stand expozitional
organizat la Pavilionul principal al Palatului expozitional Haysel din Bruxel a beneficiat de o
publicitate pe masura importantzei evenimentului...Poze de grup sau individuale
cu 'MISS MIEREA...X' au aparut pe copertile revistelor de mondenitati din intreaga
lume. De la cele mai cunoscute tipuri de miere la cele mai exotice...toate
frematau de stres si de emotie. Toate 'Mieresele' purtau etichete atragatoare
in culori tipatoare si slogane provocatoare. S-a organizat chiar si o parada a
modei la borcane si capace ( cu forme si culori neconventionale, cu imprimeuri
hexagonale de faguri, in forma de stup...etc).
In mijlocul acestei multimi
eterogene ce colcaia de oameni de afaceri din domeniul industrei alimentare, a
celei farmaceutice, a cosmeticelor, de oameni politici, producatori,
procesatori, turisti, curiosi...se afla si grupul dinamic si pus pe hartza al
borcanelor romanesti...
- Ia uitati-va fetelor la
caramelizata aia pe care scrie simplu si insuficient: "Miere de
provenienta NON UE"...(striga mierea de maracine)...Ia spune-ne si noua
din ce amestecuri artificiale esti facuta dulceato, NON UE...Ca parca ai fi
pasta de macese...fir-ai al dracu cu procesatorii tai si cu cine te-o prelucrat
artizanal...
- Voi puteti crede ce vreti,
eu nu pot sa comentez (le arunca peste umar borcanoasa dubioasa), dar atata
timp cat sunt prezenta pe toate rafturile supermarketurilor la preturile cele
mai accesibile nu aveti cum sa imi faceti concurentza...Daca cumparatorul e
multumit...sunt dulce, arat ca mierea...
- Arati ca dracu ! Norocu
tau si ghinionul nostru este ca nu cunoaste consumatorul diferenta dintre
mierea naturala si cea artificiala...Pai noi si cand suntem 'ameliorate' fa,
avem ramasa mai multa naturaleata decat ai tu dulceata...Fitz-ar eticheta cu M
in fatza lu UE si fara NON...
- Las-o sa se duca, nu te
mai infierbanta atat ca iti pierzi proprietatile curative (interveni cu efect
calmant mierea de tei)...Tu nu vezi ca nici nu sti cu cine vorbesti ?
- Eu zic sa nu ne ambalam
asa tare pe altele pana nu privim mai intai in curtea noastra...( aborda cu
delicatete subiectul mierea de salcam). Sa va spun povestea unui vecin de al
stuparului meu. Ala este pietzar. Pe taraba lui gasesti langa telina si
patrunjel chiloti de dama si oja...cartofi si slapi de plastic...iar langa
acvariul cu pesti exotici sade borcanul cu 'miere de salcam'...Dupa cum vede ca
arata clientul la fatza asa alege de sub tejghea borcanele. Le are pozitionate
gradual, in functie de procentul de miere existent (sau mai bine zis
inexistent). De la stanga incepe borcanul pentru caz de control (cu miere
100%), apoi procentajul de miere scade treptat pana ajunge la borcanele care au
doar Apiinvert pur. E, acum intelegeti de ce se vinde apiinvertul asa de bine?
Pai ia ganditi-va putin, zici ca Apiinvertul
e frate-mio: nu are miros, are consistentza foarte apropiata de a mea
... este suficient de dulce, nu cristalizeaza, etc... Eu am savoare puternica si
nici nu prea cristalizez...Astfel, savoarea mi-o pastrez chiar daca sunt
folosita de exemplu in proportie de 1/3 la 2/3 alta...chestie cat mai inodora ....
Un nas de expert cu greu simte diferenta dintre o miere 100% si o chestie care contine doar 30% miere. Cu
asa ceva se ocupa cel mai des cei care vand miere la taraba in pietze ...Marea
lor majoritate nu-s apicultori (de fapt cum naiba sa ai timp sa stai toata ziua
la taraba si sa fii si in pastoral ?)... Dar au ceva idee despre apicultura (au
fost apicultori, au in familie, etc) .... Din considerente economice (ca sa
aiba un pret de vanzare cat mai jos, mai nou, de cativa ani, trebuie sa
concureze cu mierea de la supermarketuri)...De chestia asta se ocupa din pacate
si unii dintre apicultorii reali, pentru a putea vinde cu amanuntul mierea la
un pret scazut...Nici nu mai trec siropurile prin gusa albinei, le amesteca in
butoaie direct...
- Hai tu, lasa !!!...se mira
mierea de crusin...Dar e posibil asa ceva ?
- Pai tu , de unde vi tu
daca nu ai auzit pana acum de asa ceva ? o intreba mierea de lucerna.
- De la tara ! raspunse crusinoasa
cu sinceritate.
- Si ca sa o completez pe
mierea de salcam (se baga si mierea de salcie in discutie), procedeele de
falsificare a mierii sau de producere a mierii artificiale sunt mai multe decat
ati putea crede... Pentru marirea consistentzei se foloseste amidon, gelatina,
cleiul de oase si albusul de ou sau diversi hidrocoloizi... Pentru corectarea
gustului si aromei sunt utilizati diversi indulcitori sintetici (zaharina,
ciclamati, aspartam etc.), aromatizanti naturali sau sintetici etc.
Falsificarea culorii se
poate realiza cu caramel, culori de anilina... Iar pentru a se mari durata de
pastrare se apeleaza la diversi conservanti cum sunt: acidul salicilic, boric,
benzoic si sarurile lor...De fapt, produsele ca fulgii de cereale, biscuitii...alte
produse de patiserie...etc, ce au pe eticheta specificatia 'cu miere', sunt de
fapt cu sirop de porumb... O alta metoda de falsificare a mierii, consta in hranirea
albinelor cu solutii de zahar.
Metode mai
"nevinovate" de falsificare a mierii, constau din adaugarea de apa
(mierea cu un continut mai mare de 25 % apa, se considera a fi falsificata) sau
din refluidificarea mierii zaharisite.
- Bai da desteapta mai esti
! se mira mierea de paducel.
- Il auzeam pe stupar cum
bolborosea cu voce tare retetele...A fost laborant o viata-ntreaga...a lucrat
cu toate eprubetele...
- Fataaa...Nu mai trancaniti
atata din capace ca vi se tocesc filetele tu...(isi dadu mierea de mustar
importantza)...Pe plan mondial, se considera ca mierea falsificata ocupa locul
al doilea intre contrafacerile industriei alimentare, dupa uleiul de masline
extravirgin...Si fa, proastelor, daca nu baga apicultorul, o inmulteste
procesatorul...Si dupa aia neamtu...Ce stiti voi fraierelor...
- Inchide repede capacu ca
pute a varza fa, (se ratzoii mierea de papadie)...Te bagi si tu ca albina-n
storcator...Iti sarii mustaru de sub capac sau ce mama lui proces verbal ai ?
Tu nu vezi ca in momentul asta subiectul este despre ce se face la noi nu 'la
ei' ?
- Daca acum 10 ani un numar de 100 de familii
era super suficient pentru ca stuparul sa aiba un nivel de trai mai mult decat
satisfacator, din pacate acum situatia s-a schimbat...(reveni mierea de
cimbrisor). Nu pentru faptul ca ar fi scazut pretul mierii ... (care se invarte
tot in jurul echivalentului a 3-4 Euro sau USD), ci pentru ca au crescut
pretentiile si costul nivelului de trai..... Daca acum 10 ani un venit a echivalentul
a 300 Euro/USD pe luna era super suficient, acum nici 1000 nu prea ajunge ....
Asa ca trebuie mai multa miere ... Deci...de aici presiunea de a inmulti mierea
prin orice mijloace...
- Aaaa...Voala...Borfasele
din est...Care au pretentia sa ne concureze pe piata europeana...Ha ha
ha...(striga mierea frantuzeasca de lavanda, invidioasa si dispretuitoare,
facand sa se intoarca toate privirile spre grupul borcanelor romanesti)...
- Taca-tz fleanca sheea bre,
ca pi tini daca nu ti gadilii clientu cu limba pi eticheta si nu ti linjii pi
buzali borcanului ti cristalizazi tata uai...ia uiti la dansa bre...pierversa
mamii iei...Frantuzoaico ! Sti bancu cu sanii bre ? Sa ni linji in Pi Hash pi
tati uai...(exploda poliflora de fanatza de munte).
- Alo, alo...! Tzatzo...Aici
nu esti in spatele prisacii din Botseni...Comporta-te civilizat ca te afli in
capitala Europei...Si se uita lumea la noi de parca am scapat din rezervatie...
- She ai fa si tu acu ?
Iesti dimenta ?
- Da, sunt de menta...Si eu
am contact cu turistii straini in Delta tot timpul, spre deosebire de altele
care vad lumea numai cand ajung in hala procesatorului sau la piata...
- Di aia ti-nverzasi asa
?...mentolato...
Intre timp, borcanele
romanesti de miere de prun, de mar, de salvie, de mac si de albastrea se dadura
pe langa grupul mierilor de salcam, hrisca, trifoi, tei si lamai verzi
chinezesti (ca sa le spioneze consistentza si aroma)...
Dupa ce consumara in secret
niste fiole cu sirop de zahar si ceai de plante amestecat cu antibiotice
(pentru ridicarea cifrei octanice), intre mierile de afine, dovleac, mure, trifoi
rosu si alb si iedera incepu sa se infiripe o autentica idila de dragoste cu
savoare florala...
- Hei, hei...ie...si
ni...dupa cum voroviram, de aia sa
plange batranu meu apicultor...(zise mierea de mana de foioase), ca din cauza
lu aia care imbla cu mnierea vopsata el nu mai poate sa vanda mnierea naturala,
nefestita...
- Mei, moghior meu nu place
face ca voi, cu sirupuri la mieru lui...Che mai bage un putin de zmeur la
mine...aia-i nem mult...Che altfel trebe se vinde la io patratzele ca pe
caramele mei...asa de gros si vartos estem...(se innegri de indignare mierea de
mana de brad)...
- Aptica dora io ce mish zace
amu ? Pa ni nu-mi vine sa graiesc ( ofta cu amar si culoare de chihlimbar
intunecat pe fatza borcanului, mierea de castane comestibile)...
- Ole...Romania...Somos
Latino, efervescente, mui temperamental...si si...(se prezenta exuberant grupul
mierilor de portocale, rozmarin, coriandru, fenicul si iarba neagra din Spania,
Italia si Grecia)...
- Yo soy de Mehicooo...(facu
mierea de avocado o pirueta)...
- Pthiii...Da ce tabarara
astea ca baba pe mormant acilea...pe noi acilea, fa ? Voi nu vazuratz' ?...Dupe
gatu nostru acilea...( se tulbura mierea de scaiete)...Fir-ar mama lor a
dracu...Sa zica bogdaproste ca nu le dadui Raului...
- Fi si tu mai deschisa, mai
politicoasa, ca aici nu esti la Caracal...Ele au trecut doar ca sa ne
salute...(o apostrofa mierea de castane salbatice)...
- Pai ce, eu vorbesc
Mexicana , fa ?
- Nu exista limba mexicana, in Mexic se
vorbeste tot spaniola, nu numai in Spania...
- Pai eu nu le vorbesc pe
amandoua...dele dracu...
- No, fitz' atente tu...No, sti ce am
auzit ? Ca is unele care sa invart tare fain tu (era poliflora
de shes )...No, doamne casuna-le, ca-s verisorale mele de la munte tu,
ie...Zice-sa ca suie neamtu in munte la
stupar, in prisaca, de ai de zile, no, si baga deshtu-n borcan...ie
tu...Direeect...N-ai vast asa ceva...Dupa ce sa linje pleaca atza-n
Jermania...Face analiza...ce analiza...numa el si Dumnezo stie...Da dupa ce
gata cu tate tampeniile astea stitz ce-i fain tare ?...Ca-i da la stupar intre
6 si 8 euro pa kil tu si ii ie tata recolta! No, ie. Ii adevarat tu, asa am
auzit...Sa uarbesc de nu...
- Cum ? Nu se poate ! (sari
ca electrolizata mierea de floarea soarelui ). Pai cum adica...pe noi ne
forteaza apicultorii sa ridicam eticheta tot mai sus cand ne asezam pe rafturi
sau tejghele, ca sa se vada fundu...borcanului...Ne incearca toti cu degetu,
iar noi trebuie sa ramanem deschise la pofta fiecaruia...Chiar daca ne dau jos
capacu si ne dezvirgineaza, pentru ca mai apoi sa ne abandoneze fara sa ne
ia...Sa ne pastram un ten cat mai omogen, cat mai fin cristalizat, sa ne
mentinem culoarea cat mai deschisa ca sa nu parem ca ne-am invechit...etc,
etc... Si toate astea ca sa ademenim cumva clientu...Si proastele alea de la
munte care nu stiu ce e ala zahar si nu au auzit in viata lor de Apiinvert sa
ne ia noua caimacul la vanzari ? Nu pot sa cred...Nu ca deja incep sa transpir
abundent si daca imi creste umiditatea iar dau in fermentatie...Pfaaiii...Scadea-mi-ar
enzimele si altera-m-as la ultraviolete daca am mai pomenit asa ceva...
- Proaste ca proaste dar
sanatoase...Alea sunt rosii in obraji...cand te uiti la fundul lor...(zise
razand mierea de amorfa).
- Hey girls ! How you doin...Have you
seen my bitch ?... intreba borcanul american de hrisca tinandu-le de dupa gat
pe californianca de eucalipt si canadianca alfalfa...
- Hey Yo! Intrebi de mierea
englezeasca de pufulitza sau de neo-zeelandeza de manuka ? (ii raspunse mierea
de salcam, cea mai umblata si mai culta dintre ele)
- No honey ! Intreb de mierea amara de
arbatus din Corsica...Vreau sa-i dau niste...mied...de la mine...Ca sa o mai
indulcesc...Daca intelegi ce vreau sa spun...Oh yeah...See you later...Sittin'
in the bar with the Sugar Shaker...(that's me sugar)... Daca intelegi ce vreau
sa spun...Oh yeah...
- No,
I Fuck You! Big Time! The Long Way...Mother Fucker...i-o reteza mioritic
ca la New York mierea romaneasca de salcam (reactie la care borcanul american
de hrisca nu se asteptase).
Hindusa toxica de rhododendron (care asistase la
faza), schita un zambet malefic si ridica paharul in semn de omagiu adus romancei...
Mierea de tei se ridica
brusc in picioare de la masa si arata cu degetul:
- Vedeti grupul acela din
diagonala ? Alea cu consistentza ciudata si culori bizare ? Sunt din America de
Sud, din jungla amazoniana...Pun pariu ca nici Damblarin nu a auzit de ele,
oricat de destept s-ar crede...(Cred ca m-a ginit la faza asta)
- Fetelor! Hai sa discutam
despre o problema care a aparut anul asta si care cred ca o sa cam tina...Daca
nu se intervine in vreun fel...(debuta mierea de rapitza cu o mima destul de
afectata )...Ma refer la legea igienei
alimentare ce interzice mierea care prezinta urme de Organisme Modificate
Genetic...Voi cum vedeti problema ? Fiindca eu o vad destul de grava...
Directiva 2001/18 prevede ca OMG-urile (organismele modificate genetic) pot fi
diseminate in mod deliberat in mediu sau introduse pe piata numai in conditiile
detinerii unei autorizatii.
Potrivit Regulamentului nr.
1829/2003, OMG-urile destinate utilizarii ca produse alimentare, produsele
alimentare care contin sau constau din OMG-uri precum si alimentele produse din
sau care contin ingrediente produse din OMG-uri fac obiectul unei autorizari...Nemtii
sunt cei mai drastici in privinta aceasta...
- Pai stati sa va spun ce a
patit o prietena de a mea, poliflora (zise mierea de floarea soarelui). Au
depistat-o pozitiva in urma unui contact neprotejat cu hibridul unui
porumb...Ca cica a ramas gravida cu niste organisme modificate genetic...Au
dat-o jos din tir, in plin camp si au supus-o consumului inuman (ca pentru
consumul uman era considerata contaminata)...
- In anul 1998, societatea
Monsanto a obtinut o autorizatie de introducere pe piata a porumbului modificat
genetic de tip MON 810 (revenii mierea de rapitza). In plus, au fost deasemenea
autorizate mai multe produse alimentare derivate din linia MON 810, mai exact
faina de porumb, glutenul de porumb, grisul din porumb, amidonul de porumb,
glucoza de porumb si uleiul de porumb...
Porumbul modificat genetic MON 810
contine o gena a unei bacterii care determina formarea unor toxine in rasadurile
de porumb, distrugand astfel larvele unei specii de fluture parazit care
pericliteaza dezvoltarea plantelor.
Freistaat Bayern (Landul Bavaria,
Germania) este proprietar al mai multor terenuri pe care s-a cultivat in
ultimii ani porumb MON 810 in scopuri de cercetare.
Neamtul Bablok este un apicultor amator
care produce in vecinatatea terenurilor apartinand Freistaat Bayern miere
destinata vanzarii si consumului propriu. In
trecut, acesta producea si polen destinat vanzarii ca produs alimentar, sub
forma de suplimente alimentare.
In anul 2005, in polenul de
porumb colectat de domnul Bablok din stupi situati la 500 de metri de
terenurile apartinand Landului Bavaria a fost constatata prezenta, pe de o
parte, a ADN-ului de MON 810, si, pe de alta parte, a unor proteine modificate
genetic. In plus, prezenta unor cantitati foarte reduse de ADN de MON 810 a fost
de asemenea detectata in cateva esantioane de miere produsa de domnul Bablok.
Considerand ca prezenta de reziduuri de porumb modificat genetic a facut ca
produsele sale apicole sa devina improprii comercializarii si consumului,
domnul Bablok a initiat o serie de proceduri judiciare impotriva Landului Bavaria
in fatza instantzelor germane. Bayerischer Verwaltungsgerichtshof (Curtea
Administrativa a Landului Bavaria, Germania) solicita Curtii de Justitie sa
stabileasca daca prezenta polenului de porumb modificat genetic in produsele
apicole in cauza constituie o „modificare substantiala” a acestora, astfel
incat introducerea lor pe piata sa trebuiasca sa fie supusa unei autorizatii...
In concluziile prezentate de catre avocatul general Yves Bot aminteste, in
primul rand, ca OMG-urile, asemenea celorlalte organisme vii, reprezinta
entitati biologice capabile sa se reproduca sau sa transfere material genetic.
In ceea ce priveste polenul de porumb, se constata ca acesta isi pierde foarte
rapid, prin uscare, capacitatea de fecundare si devine materie moarta. Desi
acest material biologic mai poate contine inca informatii genetice, simpla
prezenta de ADN in acesta si posibila incorporare a respectivului ADN de catre
alte organisme nu inseamna totusi ca organismul mort in cauza mai poate fi in
continuare capabil sa transfere in mod activ material genetic.
Ca atare, avocatul general
conchide ca polenul provenit de la porumb MON 810 care nu este viabil si care,
prin urmare, nu este apt sa fecundeze, nu este un organism viu si, ca atare, nu
poate fi considerat un OGM.
In schimb, domnul Bot
constata ca atat mierea in care se poate detecta prezenta polenului provenit de
la porumb MON 810 cat si suplimentele alimentare pe baza de polen care contin
polen provenit de la acelasi soi de porumb trebuie sa fie considerate produse
din OMG-uri. Avocatul general remarca in aceasta privinta ca polenul este
utilizat, ca ingredient, in cadrul procesului de fabricare a produselor apicole
si ca produsele finite contin ele insele urme de polen.
In continuare, avocatul
general precizeaza ca un produs alimentar care contine material provenit de la
o planta modificata genetic, fie ca acesta este inclus in mod intentionat sau
nu, trebuie sa fie intotdeauna calificat drept aliment produs din OMG-uri.
Astfel, riscul pe care il poate reprezenta un produs alimentar modificat
genetic pentru sanatatea umana este independent de caracterul intentionat sau
neintentionat al introducerii materialului biologic provenit de la o planta
modificata genetic.
In sfarsit, avocatul general
constata ca prezenta involuntara in miere, chiar si intr-o cantitate infima, a
polenului provenit de la soiul de porumb MON 810 are drept consecinta faptul ca
mierea in cauza trebuie sa faca obiectul unei autorizari de introducere pe
piata. In aceasta privinta, imprejurarea ca polenul respectiv provine de la un
OMG autorizat in vederea diseminarii deliberate in mediu si imprejurarea ca o
serie de alte produse provenite din acest OMG pot fi comercializate legal ca
produse alimentare nu sunt decisive, intrucat mierea care contine polenul in
discutie nu este acoperita de o autorizatie eliberata in conformitate cu
Regulamentul nr. 1829/2003...
...Concluziile avocatului
general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie. Misiunea avocatilor
generali este de a propune Curtii, in deplina independentza, o solutie juridica
in cauza care le este atribuita. Judecatorii Curtii urmeaza sa delibereze in
aceasta cauza. Hotararea este de regula pronuntata la o data ulterioara... Asta
se intampla pe la inceputul lui februarie anul acesta, in Germania...
- DAR RETINETI ! In
documentul neoficial, destinat presei, se facea urmatoarea precizare :
"Trimiterea preliminara permite instantelor din statele membre ca, in
cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, sa adreseze Curtii intrebari cu
privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al
Uniunii. Curtea nu solutioneaza litigiul national. Este de competentza instantei
nationale sa solutioneze cauza conform deciziei Curtii. Aceasta decizie este
obligatorie, in egala masura, pentru celelalte instante nationale care sunt
sesizate cu o problema similara." Adicatelea , in traducere libera
fetelor, cineva de la noi din Romanica trebuie sa se sesizeze, sa faca
demersuri, sa ridice problema la forurile nationale (si apoi europene)
competente...Cine ?...
- Bai fetelor, eu deja fac
spuma sub capac si intru in cristalizare prematura(striga mierea poliflora de shes)...Pai
boul ala de neamt (sau care o fi), mananca la fast-food un hamburgher facut din
animale manipulate genetic,furajate cu plante modificate genetic si crescute in
conditii de stres in ferme supraaglomerate,(sau hamburger facut din produse
petroliere ca si conservele de carne chinezesti), consuma legume ca de plastic,
manipulate genetic si crescute cu chimicale in sere, fara gust si fructe care
nu se strica niciodata (doar se mumifica dupa un an)...Bea rahaturi de sucuri
(ca si cola, care iti dizolva bucatica de carne din pahar pana dimineata)...alte
alea...beri 'pasteurizate' si lapte ce contine mai multe antibiotice decat
lactoza...etc, etc...Alea nu sunt nocive pentru consumul uman ? Ne-au gasit
tocmai pe noi (cel mai apreciat aliment-medicament natural), sa ne umple
de...organisme...?
- Eu sunt contaminata cu
organisme dar uleiul care se stoarce din aceiasi floare si se vinde pentru
consumul uman nu e, asa-i ? rabufni mierea de floarea soarelui.
- Va fi vai di curu
borcaniilor noastri...v-o spuni dansa... (poliflora de fanatza de munte).
-
Tu te plangi ? (o intreba mierea de salcam)...Pai mie, (retineti ca subliniez),
adica MIEREA DE SALCAM, mi-a spus apicultorul ca daca nu fac rost de clienti la
Bruxel nici sa nu ma mai intorc acasa...Ca ma face
mied...hidromel...mursa...sau tuica de miere, cum i se spune popular...
- Lasa fa, naturala sa
fi...(incerca sa faca pe spirituala mierea de scaiete)
- Naturala ca naturala, dar
imi pierd identitatea...
- Si ?
- Si din produs apreciat de
consumatori selecti ajung sa fiu apreciata de betivi...
Incinse peste limita de
suportabilitate a PeHashului, romancele facura front comun si semnara o petitie
sub forma unei scrisori deschise de protest pe care o inaintara factorilor de
decizie de la Bruxel :
" Noi, faimoasa si bine
cunoscuta miere romaneasca, facem un apel pe aceasta cale catre Bruxel, pentru
eliminarea prevederii legale care ne interzice consumului uman pe motiv ca
suntem contaminate cu organisme modificate genetic. Consideram prevederea ca
fiind manipulativa si extrem de discriminatorie. Suntem de acord cu prevederile
actuale doar in cazul in care ele se aplica la intreaga industrie alimentara,
nu doar la anumite alimente. In incheierea documentului protestatar si
revendicativ vom cita pe marele poet national neimperecheat (pardon,
nepereche), Buhai Damblarinescu :
"Mierea ce a curs din faguri
Mii de ani pe acest pamant
Va pleca spre alte meleaguri
Unde butoaiele se vand.
Evita-vom pe Coana UE
Si ale sale mecanisme
Ca sa poa' sa-si linga...deshtu
Ce ni l-au bagat in
organisme ".
PS. Semnati si voi petitia
daca vreti sa aiba castig de cauza !
Damblarin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu