- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

miercuri, 15 mai 2013

FERMELE FAMILIALE




Binecuvantarea Fermelor Familiale


Luni, 13 mai 2013, a fost o data marcata de ghinion istoric. Ca atare, oficialii guvernamentali s-au grabit sa nu piarda aceasta ocazie rara, pentru semnarea unui Protocol de colaborare intre Patriarhia Ortodoxa Romana si Ministerul Agriculturii, pe aspecte de manipulare a opiniei pudice taranesti. Ca in cazul in care initiativa merge prost, sa poata da vina pe ghinion, atat Mitropolia cat si Ministerul Agriculturii.


Cu ocazia semnarii evenimentului au fost prezenti Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu un cor de taici si shaolini autohtoni, precum si prea grabitul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, inconjurat la randul sau de o garda de Secretari de Stat ce stateau pe Sub Secretarii de Stat, ce le tineau loc de fotolii.


Necesitatea semnarii acestui protocol a aparut din cauze obiective si natural istorice. Se stie ca in ultima doua mii de ani, taranul roman s-a aflat intr-un continuu proces de tranzitie spre desavarsire spirituala, de la stadiul de credul spre cel de superstitios. Urmand ca dupa moarte sa atinga pragul maxim admis: credincios cu dubii indoielnice.


Asadar, in lungul si anevoiosul proces, taranul roman s-a obisnuit sa urmeze popa ca oile pe magar. Simbioza intre taran si popa este atat de adanc inradacinata si natural intrepatrunsa incat, taranul nu se duce nici la privata veceului din fundul curtii fara binecuvantarea parintelui. De aici s-a scremut o intrebare sub forma unei dileme nationale strategice: este taranul guvernabil in absenta preotului ? Semnarea acestui protocol ne demonstreaza ca nu.


Spre disperarea guvernului, Romania risca sa piarda banii europeni datorita ineficientei birocratice si a unei rate de absorbtii foarte mici. Asadar, Biserica trebuie sa il reeduce pe taranul roman si sa-l transforme intr-o entitate mai absorbanta. De fonduri europene. Practic, sa-l transforme din taranul suspicios ca nimic nu e pe gratis, (nici macar fondurile europene), suspicios ca daca se asociaza o sa-i fure altii pamantul, in fermier european. Deschis cooperarii inter-loturi, cunoscator de limbi si preocupat de eficientizarea prashilei manuale mecanizata agricol...   


Ar fi luat cuvantul cu aceasta ocazie diferiti diversi. Cum ar fi, printre altii si altele si Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Care  este un tip timid si timorat de felul lui. De cate ori se emotioneaza, se agita. Si cand se agita incepe sa dea telefoane. Problema e ca le da mai ieftin decat le-a luat si astfel ministerul iese mereu in pierdere. Acum fiind emotionat, l-a lasat sa tina discursul de inaugurare pe un Secretar de Stat ce statea, (el retragandu-se mai in spate, ca sa imparta telefoane).

Secretar de Stat: - Cu mandrie va marturisesc ca eu ma trag din zona Cetatii de Scaun a Vasluiului (numita asa fiindca a fost construita din scaun de vaca si paie). O zona bogata in traditii. As readuce in atentia auditoriului o mostra de intelepciune populara si un fragment de refren folcloric:
1) "Nu fa ce face popa ci fa ce zice popa !"
2) "Ca romanu nu-i niciunu; Unde-s doi, ti-o mulge unu !"
Plecand doar de la aceste doua exemple, am ajuns la concluzia ca impreuna cu ajutorul acordat de Patriarhie, prin intermediul celor peste 14.000 de preoti ortodocsi de la comune, sate si clopotnite, putem construi 'Ferme Familiale', pornind de la fundamente solide si o indelungata experienta. Taranul trebuie educat ca, in calitate de fermier, igiena la ferma trebuie sa fie, daca nu egala, cel putin mai mare decat cea din propria gospodarie. Preotii trebuie sa explice tinerilor fermieri cum sa se aseze in 'pozitia misionarului' la sate. Fiindca pozitia 'capra in patru cizme', a fost respinsa de Sfantul Sinod. Din motive ce refuza sa fie date publicitatii, preferand sa ramana anonime. Preotii vor explica pe intelesul tuturor notiunea de 'Ferma Familiala'. In care va canta intotdeauna cocosul, nu gaina. Chiar daca boul ajunge incornorat. Iar gaina se va supune cu umilinta cocositului in bataie. Fiindca 'bataia e rupta din rai'...Si asa mai departe... Avem deplina incredere in preotii nostri. Pentru ca ei reprezinta vectractorul principal in ruralitatea taraneasca, fiind singurii intelectuali care mai stiu sa scrie cu cifre chirilice. Asa sa ne ajute cel de sus ! Caruia ii si dau cuvantul dupa mine (a incheiat prelatul de la ministerul Agriculturii).


Urmatorul care s-a pregatit de luat avantul a fost chiar Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Dupa ce si-a aranjat ciorapii medicinali cu pojartier impotriva varicelor, care il strangeau de canta subtire (ii luase ca sa nu se mai ingrase), a tamaiat trei cruci cu bratul pe care isi atarnase ca de obicei ceasul Rolex cu diamante Zwariciovsky si a tunat duhovniceste:

PPPD: - Tarani ! Sculati la fonduri ! Tara are nevoie de voi pentru dezvoltare. Dintotdeauna pe umerii vostri vanjosi s-a rezemat neamul in timpuri de restriste. Va vom fi sprijin si alean in aceasta sfanta misiune. Vom imparti cu voi din ravna noastra bisericeasca. Iar voi veti imparti cu noi ceea ce veti primi. Si nu numai. Pentru ca impreuna aducatori de slava Domnului, ne vom ruga nu doar pentru ploi si recolte, dar si pentru bani din fonduri manoase. Pamantul este un dar a lui Dumnezeu, iar romanul are responsabilitatea sfanta de a-l proteja si cultiva. Dar mai intai, va vom cultiva noi pe voi. Pentru ca robul si roaba lui Dumnezeu trebuie sa afle ca intre timp au mai aparut si alte utilaje de carat. Vom organiza intruniri seminale intre preoti si tinerele taranci. Si nu numai. Organizarea in parteneriat, dupa model frantuzesc, de tipul 'menaj a troa', a unor activitati, cu scopul valorificarii resurselor locale...etc. Vom stimula astfel tinerii preoti sa vina in mediul rulat satesc si sa se implice in asociere, in proiecte cool, turale si educationale, cu scopul pastrarii constiintei si identitatii romanesti.
Stiu! Vor fi unele voci care vor sustine ca tocmai aceste valori traditionale trebuiesc depasite pentru a putea progresa. Si nu ii contrazic. Dar pe unele dintre ele le putem pastra, prin adaptare la trendurile moderne. Ca de exemplu, facutu branzei si marirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. Propun sa dotam taranul cu un scutec absorbant, plasat intre opinci, dar peste itzari. Dupa o perioada, pentru sporirea eficientizarii activitatilor in Fermele Familiale, scutecul care s-a ros intre craci, nu se arunca. Ci se foloseste la strecuratul zarului de oaie, iar apoi se innoada. Dand astfel cash-ului forma fiscala specific romaneasca, atat de mult apreciata...Asta, asa...ca sa dau doar un exemplu, a ceea ce se poate realiza daca ai imaginatie si esti gospodar fermoier.


In incheiere Duhovnicul Sef a intonat dupa ureche si subtire (de la ciorapii medicinali), o ruga improvizata in fatza microfoanelor si a camerelor de filmat:
PPPD:  

Doamne, adu Europa-ncoace,
Cata vreme ne-o mai da;
Ca pe urma ne-om intoarce,
Incotro 'om profita.      Amin !


Avand in vedere ca incepand cu luna iunie, anul curent, se vor debloca 50 de milioane de euroi pentru Fermele Familiale, (pana la 50.000 de euro de proiect), cuviosii preoti ortodocsi spera in taina sa poata saruta si ei icoana facatoare de minuni a fondurilor europene. Dar nu pe un cont la vedere. Ci, prin misterioasele cai ale Domnului,  pe un cont la purtator.


Se spera astfel ca milenara incapatanare mioritica, gen: "Apa progresului trece, bolovanii de tarani raman", va ceda sub asediul concertat al B.O.Rmasinii propagandistice mixte, guvernamentalo-bisericesti.


Ramane de vazut. Istoria ne va arata. Dar cand va fi prea tarziu...

Sfanta Cruce a fondurilor europene




Damblarin

Niciun comentariu: