- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

miercuri, 27 martie 2013

PE O INSULtA MICA




Pe o insula mica cu-n splendit decor,
Unde vantul te scalda cu valuri cu tot,
Pasc doar ciprihotii cu caprele lor
Si tac! Fiindca nu vor sa o ia peste bot...

(din folclorul cipriot)






Cica in mijlocul Mediteranei locuieste o insula bilingva (pesemne ca au si ei ungurii lor). Jumatate de insula vorbeste greceste cu accent turcesc, iar cealalta jumatate de insula vorbeste turceste cu alfabet grecesc. Atractiile turistice ale insulei o reprezinta grecii musulmani si turcii ortodocsi…

Din mitologia greaca aflam ca zeul Cronos i-a retezat tatalui sau Uranus, organul abilitat (cu care acesta din urma o impungea regulat pe ma-sa, nelasand-o sa doarma).
Bietul organ, dupa amputare, a incercat in caderea lui din inaltimile Olimpului sa foloseasca scrotul zbarcit pe post de parasuta. Dar, nu mica i-a fost caderea. Direct in apele involburate ale marii Mediterane. La impact, organul era deja in spume. Ca vazuse fundul marii cum se apropie. Iar marea era in acea perioada a lunii, de maxima fertilitate…
Asa ca, dupa plesnitura, din spumele albe se nascu frumoasa zeita a dragostei , Afrodita. Direct pe insula Afroditei. Insula pe care dupa si ulterior, ea o proteja ascunzand-o vederii, fiindca o inconjurase cu un strat gros de ceatza…

Inca din vremuri imemoriale de care nimeni nu isi mai aduce aminte, insula aceasta a fost un paradis. Fiscal. Pentru ca piratii cilicieni ce jefuiau pe mare in lung si in lat (si chiar si-n adancime), se refugiau ascunzandu-se pe ea. Fara sa plateasca taxe, impozite, TVA, accize sau arierate…

Cu timpul insa, Insula Afroditei (dupa mutarea Afroditei pe continent, la vila amantului), a devenit un seif natural, burdusit cu comori ascunse. A ajuns sa i se spuna Cifru. Pentru ca daca nu cunosteai combinatia corecta, nu gaseai nici insula si nici comorile ascunse pe ea.
Au urmat in scurgerea mileniilor o succesiune de dominatii (asiriana, egipteana, persana, greceasca, romana, bizantina, venetiana, otomana, britanica). Din aceasta cauza pronuntia initiala ‘Cifru’, a suportat mai multe alterari si s-a transformat intre timp in forma actuala, Cipru.

Actualitatea cipriota a zilelor noastre ? Ciprihotii au ajuns sa traiasca linistiti si fara grija zilei de maine, la umbra off shore-urilor si a paradisului lor fiscal. Cipru a ajuns un fel de Elvetie, dar de partea intunecata a fortei. Ciprihotii nu prea s-au omorat ei cu ideea de aderare in Comunitatea Europeana (de teama sa nu-si piarda tihna mediteraneeana). Dar, pana la urma, i-a mancat in zona insulara si s-au aderat pe ei in 2004 ( din 2008 trecand pe euro). Dar elita politico-economica a insulei a ramas in continuare la statutul de…cipri hoti. Gestionand in continuare propriul sistem financiar in afara disciplinei europene, inafara intereselor propriilor cetateni, dar in interes personal clientelar (romanilor le pare cunoscut stilul, nu-i asa ?).

De zeci de ani este cunoscut faptul ca nu te poti considera un mafiot respectabil daca nu ai conturi, sau cel putin nu ai spalat bani prin bancile cipriote. Iata de ce, oligarhii rusi aparuti peste noapte , au inceput sa spele atata banet in bancile cipriote incat insula a inceput sa se scufunde…

Oficialii ciprihoti au dat fuga la Moscova sa ceara de acolo o vesta de salvare. Au propus rusilor ca daca nemtii or sa faca figuri, sa le taie gazele ca sa-i faca sa treaca pe sifon (in lipsa de alte gaze). Rusii le-au zis ca nemtii vor baga bomboane mentolate in Coca-Cola si tot se vor descurca pana la urma. Dar au afirmat ca desi au fost tentati sa intervina initial si sa puna mana pe resursele insulare (in special pe gazul cipriot), rahatul asta mediteraneean risca sa-i manjeasca prea tare si sa le estompeze frumoasa nuanta rosie la nivel international…Asa ca le-au urat ciprihotilor succese nebanuite, spor in ramura si, i-au salutat cu binecunoscutul salut :
« - V-am pupat,  popor talentat! »

Cand apa a trecut peste linia de plutire, oficialii ciprihoti au strigat catre UE :
- HELP cu 10 miliarde, ca sa scoatem bancile din faliment !
Uniunea Europeana a zis :
- Bai, noi nu venim fara degeaba ! Va rezolvam. Dar voi scoateti 5,8 miliarde de pe plan local, daca vreti ca noi si FMI sa va suplimentam cu 10 miliarde. Altfel, focul iadului o sa va manance !

Initial, parlamentul cipriot a zis ca ei, in calitate de natiune mediteraneeana, sunt mai obisnuiti cu caldura. Deci, prefera focul iadului insular mai degraba decat briza raiului continental…

Apoi elita politico-economica cipriota a avansat Europei un plan ce spune multe despre loialitatea si interesele lor : 
- Cei 5,8 miliarde de euro ii scoatem de la deponenti. Atat cei rezidenti cat si cei nerezidenti. Le confiscam 6,7% celor care au depozite de pana la 100.000 de euro si 9,9% celor care au depozite de peste 100.000 de euro (desi erau constienti de uriasul scandal pe care il vor genera). Bineinteles, (a continuat delegatia cipriota la Bruxel), se intelege ca vom exclude includerea fondurilor elitei noastre…
- Inclus tot ce-i exclus! (a racnit Europa.) Dar cipriotii saraci cu ce o sa traiasca dupa interventia asta ?
- Cu leguminoase sub forma de radacinoase (au raspuns reprezentantii partidului de guvernamant DISY).

Europa a acceptat. Iar bancile si conturile au fost blocate…

Acum Cipru este ‘New Entry’, Numarul 1 in ‘Topul 1000 al celor mai fierbinti si tropicale paradisuri fiscale, pe care ar trebui sa le vizitezi inainte sa mori’.
Si in acelasi timp, Cipru este o insula ce tinde sa devina o adevarata insulta la adresa capitalismului, asa cum l-am cunoscut noi pana acum.

Din presa aflam ca elenii detin 4,7 miliarde in bancile cipriote. Anglia 2 miliarde, Germania, Franta, Luxemburg, Malta, Bulgaria si Romania, au fiecare cate 100 de miliarde.
In ceea ce priveste deponentii din afara UE, Rusia este cel mai important jucator in bancile cipriote (34% din deponenti sunt rusi). Pana si companii de stat rusesti au ajuns sa isi depoziteze banii in bancile Cipriote. Oare de ce nu au incredere in bancile de la Moscova ?...
Recent insa, rusii au inghetat brusc. Nu , nu fiindca au lasat frigiderele deschise (oricum la ei in frigidere e mai cald decat afara). Ci de spaima. Pana si prim-ministrul rus Medvedev a folosit expresia « se comporta ca un taur intr-un magazin de portelanuri ». Oricat de amuzant ar parea, de data asta taurul este UE si portelanul este Rusia. Circa 26 de miliarde de euro, provenind de la rusi, risca sa fie taxate de catre UE, printr-o masura de care nu a mai auzit nimeni in capitalism pana acum : amendarea proprietatii private. Adica, gurile rele (care de regula graiesc adevarul de multe ori), spun ca EU vrea sa loveasca prin aceasta masura in primul rand in spalarile de bani ale rusilor.

Ciprul ajunsese sa aiba un sistem bancar balonat, de 7 ori cat PIB. Francezii au afirmat ca Cipru e ‘o economie de cazino’, iar nemtii au caracterizat sistemul ca fiind ‘un model disfunctional de afaceri’.
FMI a vrut initial sa reduca sectorul bancar cipriot cu 50% …Pana la urma, peste 19. 000 de persoane ce au depuse impreuna peste 8 miliarde de euro negarantate la Banca Ciprului, vor fi victime.  De la banca Laiki vor disparea peste 3 milioane de euro din economiile negarantate ale deponentilor.

Intr-un final cu mult scandal, criza bancara de pe micuta insula cipriota a schimbat pentru totdeauna regulile jocului financiar bancar in Europa. Pe viitor, bancile care nu vor fi capabile sa se autosalveze vor disparea. Semn ca proverbul romanesc « Buturuga mica rastoarna carul mare » inca surprinde o realitate perfect valabila.

Damblarin isi sfatuieste cititorii ca pe viitor sa nu mai depuna in bancile europene depozite mai mari de 100.000 de euro. Pentru ca purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Chantal Hughes, a afirmat la Bruxel ca numai ‘micile economii’, in depozite de pana la 1000 .000 de euro, vor mai fi in continuare garantate…

Asadar, in epoca moderna, dupa ce au batut ouale la negru atatia zeci de ani, ciprihotilor a inceput sa li se taie maioneza la alb, ca laptele de capra. Si cand te gandesti ca nici macar nu a fost vorba de aflatoxina.

Ci de cu totul altceva, ce ne poate afecta pe toti :
CORUPTIA INSTITUTIONALIZATA !

Indiferent unde ne-am putea situa la un moment dat pe scara sociala, protectia nu e garantata. Sa nu uitam vorba cantecului: 
« Si bogatii plang uneori… »

Cipriotii majoritari fiind de sorginte greceasca, au shmenul, smecheria si pirateria in sange. Insa, se pare ca nu au auzit de un alt proverb romanesc izvorat din experienta seculara:
« Ulciorul nu merge de multe ori la apa ! Ori se sparge, ori se crapa… »

PS .  Orice asemanare izbitoare intre popoare (al lor mic si al nostru mare), este pur neintamplatoare !




Damblarin

Niciun comentariu: