- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

vineri, 5 aprilie 2013

CANCERUL SI BUBA NEAGRA






Pacientul  LEUCEMICA Barbut (zis Cancerul), a fost mutat in salonul cu numarul 666, din Sectia Cronici, Sucursala Contagiosi - Spitalul Judecatii de Apoi, din Bucuresti.

‘Cancerului’ nu mica i-a fost mirarea sa constate ca in cel de al doilea pat din salon se afla deja pacienta COSH Furunculina (zisa Buba Neagra).

Au fost mutati in aceeasi camera cu salon, fiindca aveau elemente comune si erau cei mai vechi pacienti. Amandoi fusesera internati pe motiv de analize cu simptome policlinice. Amandoi fusesera adusi in Capitala din provincie de catre copii.

In scurta vreme au devenit un cuplu celebru in spital. La cate afectiuni inca nedescoperite aveau, nu se punea problema unei altfel de relatii intre ei decat una strict platonica. De tip ‘Stan si Bran’.
Jucau impreuna table de masa, sah de salon, pocker online si barbut de camera. Comentau cu umor negru presa centrala si cotidianul banal, fiind amandoi de parere ca atunci cand o sa crape, lumea va trebui sa rada cu lacrimi, in loc sa planga artificial…

Viatza nu a fost prea generoasa cu ei, dar fiindca ei se trageau din anticul trib al  dacilor neandertali neromanizati, au ranjit cu spume la colturile gurii oridecateori au trebuit sa o ia de la capat. Si au facut-o.

Buba : - Cancere, ia mai zi bah o data, cum dreaq ajunsasi tu acilea ma ?

Canceru : - Bubo, tu uiti de la gura pana la hartia ijienica tu…
Pai cum tz-am mai zas, nevasta-mea s-o tinut de capu meu sa imi fac analize, ca i se parea ei ca is cam palid si nu am pofta de mancarimi. Eu, « - Fuji tu-n gradina si fa flotari-n straturi ». Ea nu si nu. Ca numa romanii is asa redusi ca nu isi fac analizele preventiv si stau pana ii prea tarziu. Ca occidentalii isi fac analizele cel putin odata pe an…Ca ii mai bine sa previi decat sa tratezi…Sti tu, parca era angajata la Ministerul Sanatatii si facea reclama la supozitoare…No, apai ca sa scap de gura cotoroantzei, m-am dus obligat ca de voie buna, sa-mi trag niste analize pe stomacul gol, da cu venele sculate. Si mi-o iesit ca is gravid cu sarcina extrauterina de cinci saptamani. No drace ! No vezi ba Barbute ce sa poate intampla, daca ai sula asa de mica ca intra mai mult in tine decat in nevasta-ta ? (mi-am zis). Sigur ca o ras tat familionu…
Asa ca am mai rasturnat o caruta de bani la alt laborator, sa vad daca am gemeni au ba.

B: - Hai ca ma facusi curioasa ( ca curoasa is de mult)…

C : - No, si, cum itz ziceam, fac. Da de data asta, medica care ni-o citit analiza zice: “Domnu LEUCEMICA, e groasa rau…”Io zic: “ - Da mica. Stiu! Asa-i de cand o am”…”Nu, (zice ea), aveti cancer in sange!”. “Poate vreti sa ziceti ca am cancer in alcool. Ca la mine in vene sangele ii o minoritate care cere autonomie…”

B: -  Ia d-acilea! Sa mori tu ca asa i-ai zis ?

C: - Pai tu Bubo, mai are rost sa ma jur, cand noi ne aflam...aproape acolo ? Da tu Bubo, asa i-am zis. Ca sangele meu e o minoritate care cere autonomie. Ma refeream la rachia aia industriala tu, cu care speli parbrizu, de-i scrie pe eticheta ‘Auto No. 1000’.

B: - I-auzi la el fa ! Bah, da de unde ai mai scos-o si pe asta ?

C : - Dintre urechi, da-ma dracu de talent anonim ce is…No, amu ne-am pus tat familionu pe bocit. Ca de unde bani sa fac chimioterapia pe care mi-o prescris-o nesamtzata aia de doctorita ? Ca mi-o prescris numa medicamente straine, de era cutia si Dacia. In loc sa-mi fi dat un piramidon romanesc si gata. Ca tata cu de ala s-o tratat tata viata, cat timp o murit pana la adanci batraneti…Am vandut doua casa ca sa am bani pentru ca sa mi se dea reteta (ii bagam votu-n buzunar la doftoritza de familie saptamanal). Si si pentru ca sa cumpar pe sub mana medicamentele de la farmacia aia ce aducea din import, pe sub tejghea.

B: - Asa, si ?

C: - Pai, stie bunu Dumnezo de ce, ca am dat in alte cele, de la tratament. M-am trezit zarzavagiu…

B: - No fuji da-m pace !?

C: -  Ie tu. Incepuse sa-mi creasca o conopida de hemoroizi in cur, de zici ca era floare de mina cu cuartz. Nu ma mai puteam aseza, ca de ma asezam, stampilam ceva de forma Romaniei Mari… Un patron de asta cu zugravitu o zis ca ma plateste bine, sa ma duc cu ei sa ma frec cu curu de pereti, ca scot niste efecte ce nu se pot imita cu bidineaua… Dormeam numa pe burta. La bicicleta dadusem scaunu jos ca ma descurcam mai bine fara….
Ce mai.. O trebuit sa ajung la operatie. Tat pe burta. La un moment dat doctorul m-o intrebat daca am adormit deja de la anestezic. Eu am tacut, desi nu adormisem inca. Asa ca l-am auzit pe chirurg, ca prin vis, zicandu-le la asistente : » - Asta cat traieste asa moare ! Cu cat cosim noi mai des, cu atat o sa-i creasca lui otava mai mare…« Da tu, Bubo, fi  detenta aicea, ce i-am zis la doctor inainte de operatie, ca o ramas ala blocat cu bisturiu dupa ureche ca cu creionu.

B: - Parca vad ca iara fetzi una de aia de a ta…

C: -  Stai tu sa-ti zic, nu te grabi, ca dupa aia tre sa corectez. I-am zis ca dupa recoltare sa-mi puna conopida-ntr-un borcan, ca vreau sa dau cu ea la pesti !

B: -  Ptuuuiii, calce-te ! Cu conopida ta cu tat. Ca nu-mi mai traba sa manc az…Nici muraturi, cat traiesc !

C: -  Stai tu ca am corectat gresit…

B: - Cancere, sti ceva ? Daca vrei sa te mai ascult, da-ti jos proteza aia dentara si bag-o in borcanu cu conopida, ca nu inteleg ce tot molfai acolo.

Cancerul se conforma cumintel.

C: - Da tu cum ajunsesi acilea fa ?

B: - Vad ca si tu ai tzinere de minte, nu numai io…Asa-i ?

C: - No zi acuma odata, ca tat n-avem ce face.

B: - Bai Cancere, si io am avut inceputuri modeste, ca tine asa. Am inceput de la o analiza, doua, hai trei, ca mai mult nu mi-am putut permite. La fiecare imi iesea ca am altceva. La ultima analiza mi-o zas ca am o jubrita sexi si maligna pa zona inghinala, unde ma strang chilotii. Cancere, sa-tz zic drept, io n-am vazut-o. Veac. Da de cate ori m-o mancat m-am scarpinat cu sete si cu unghiile. Ma, m-am luat fain frumos si m-am dus la un ginecolog. Sa fiu sigura. Asa. Intru io, muiere de 60 da ani,  in cabinet la un ginecolog de asta mai tinerel asa, la vreo 35-40 de ani. Ii explic cum sta treaba cu ce zice analiza. El nici una nici alta imi pune o mana pe cur si cu aialalta imi arata ‘Calu Balan’, scaunu ala ginecologico-obstrictionist… Pentru craceala ma. Asa…

C: - Ala pe care stai ca pilotu de avion cu stewardesa-n poala ?

B: - Taci dracu, nu fa poante acuma, ca pe urma uit…Deci, bah Cancere, cand m-am intors odata si l-am fulgerat cu privirea, i-am si trantit-o din fundu curtii: “ - I’m nobody’s baby ! I’m everybody’s girl !”. Bah, sa fi vazut cum i-o cazut oglinda vaginala si clestele de polipe din mana, cu falca cu tat. Da, da pe urma s-o uitat la mine intre craci cu respect !

C: - Si, i-o trebuit GiPieSu ca sa mai poata iesi ?

B: - Bah, de-tz praval o perna de asta ca bolovanu in scuipatoare, manci semintze cu paiu cat timp mai traiesti tu…Asa sa sti !... O zis ca el n-o gasit nimic interesant (de parca curu meu era o expozitie la muzeu). Da din moment ce aia de la analize or gasit o jubrita maligna pe care el nu o gaseste, o zas ca tre facute niste investitii la curu meu…

C: - Investigatii tu Bubo, investigatii.

B: - No, drac sa le-ncalece…De alea…
Mi-o recomandat totusi preventiv o operatie de histerectomie subtotala cu anexectomie bilaterala, apendicectomie si biopsie…O fost vai de curu si de inghinala mea. Dupa atata ‘pain in the ass’, medicii aveau gandu stratificat. Unii ziceau ca-s virgina, altii ca nu inca… Dracu mai stie ce sa creada. Ca pe vremea cand inca nu sa prapadise barbatu-mio mai stiam si io diferenta…Da s-o prapadit. Mai intai o fost primar. Tata viata lui o fost la regim. Regim prioritar. Care ar fi trebuit sa il faca sa scada-n greutate, si sa creasca-n autoritate. Da o venit Revolutia si o ramas simplu apicultor…Sh-o murit de inima singura…

C: - Apicultor ? Faina meserie tu ! De la Ceausescu si pana la Basescu. Ca de la Ponta incoace, o inceput umezeala mare-n atmosfera cu ploi marunte da dese. Si mierea-i tot mai lichida. Asa ca Apicultura ii o afacere in proces de lichidare. Pentru cei mai multi. Numa aia infipti si inraiti o sa mai poata inota printre albine…
Stai sa itz zic una tare cu apicultori tu. Cica, atunci cand ajungi in fatza lui Dumnezo, la Judecata Zilei de Apoi, daca atunci cand esti intrebat ce ai facut pe Pamant zici ca ai fost apicultor, iti sunt iertate tate pacatele tu.

B: - Da di ce ?

C: - Pai Dumnezo considera ca ai patimit destul cu albinele ca sa te mai trimita si-n iad !

B: -  Fitz-ar imaginatia de bahula Cancere ! Pe asta de unde o mai scosasi ?

C: - Din spital !

B: - Din spital. Mai bine zi, de pe patu de moarte. Ca multe zile nu cred ca mai avem. Pai tu nu vezi ma ca astia nu mai au citostatice, ca le dau la export ca sa faca profit ? Nu mai au medicamente de nici un fel. Daca nu mai au ei nici tifoane, ce sa mai…Tu nu vezi ca am ajuns de ne trateaza ca pe tebecisti ? Cu multa odihna si aer curat…Adica uita de noi in paturile astea, cu geamul deschis...
Uite ma, citeam la gazeta ca in ultimii 6 ani am pierdut din tara peste 20.000 de medici super calificati. Iti dai seama ca numa aia buni reusesc dincolo. Aia care stiu ca-s capabili. Ciurucurile, pilangii care isi cumpara postul de medic la spitale judetene cu 7000 de euro, medicii de familie care stau sub birou cu cartea de medicina pe genunchi cand le zice pacientul simptomele…astia nu pleaca nicaieri ma. Ca nu-i ia nimeni dincolo. Aia raman aci, sa ne trateze pa noi ma. Am ajuns sa avem doi medici la 1000 de locuitori !

C: - Las tu Bubo, ca o sa vina indienii, pakistanezii si bangladejii…

B: -Vin pe dracu. Aia o sa fie in trecere pe aicea. Ca tot romanu…
No ma, si ca sa termin povestea, am ajuns aici, de fac astia experiente pa inghinala mea ca pe sobolani, de luni de zile. Cat o mai dura nu stiu, ca pe mine incepe sa ma doara tat mai tare-n cur. De tatzi si de tate…
Ia da ziarele alea de azi incoace, sa mai citesc o tzaruca…Cancere, nu-mi vazusi ochelarii ?

C : - Cred ca iti cazura dupa nas, fa !

B : - Bage boala-n ei, ca nu-i vad de aproape…
Cancerul atipi. Buba Neagra rasfoia la articole prin ziare, bodoganind intr-una. La un moment dat tresarii, aseza ziarul in poala si isi sterse ochelarii ca sa vada mai bine. Lua gazeta din nou si apropiind-o se cufunda in lectura.

B: - Caaanceeereee…Canceeereee…N-auzi ba ?  Scoala putoare ordinara, ca ai inceput sa sforai de zici ca ai intrat in metastaza…

C: - Ce ai tu de ma sperii asa ? Pe moment am crezut ca o venit aialalta Buba Neagra…Aia cu coasa…Da nici cu tine nu mi rusine …Ce vazusi ?

B : - Ia asculta acilea ce zice presa de azi: « Doua laboratoare de analize medicale din Capitala, City Lab si UroMed, sunt acuzate de procurori ca  
ar fi inselat peste 800 de pacienti si Casa Asigurarilor de Sanatate Bucuresti. 42 de medici si angajati ai unor laboratoare medicale au fost luati cu liftu…

C: - Cum adica ?

B: - Ridicati, ma tolomacule, ca nu te mai prinzi …

C: - Citeste dracu corect, ca ma intereseaza…

B: - Aha, acu te intereseaza…Te trezisi ? Deci, « medicii falsificau rezultatele analizelor. 800 de persoane au primit analize fictive. Apoi acestia erau tratati de boli de care nici nu sufereau. Laboratoarele nu aveau reactivi si aparatura care sa permita realizarea in mod corect a analizelor medicale. Cele mai multe dintre rezultate erau puse dupa ochi »…Ashaaa…da, da, da…» « Au fraudat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu 500 de mii de euro »…

C: - Lasa dracu Casa de Sanatate ! Zi de ce ne intereseaza pe noi, pacientii…

B: - « 19 medici de familie si specialisti sunt banuiti ca emiteau bilete de trimitere catre laboratoare, pacientii ar fi primit rezultate false, care le puteau influenta tratatmentul si ca atare sanatatea. » Auzi ma ca trimiteau si analize la laboratoare folosindu-se de identitatea pacientilor din baza de date, fara ca astia sa stie, si apoi cereau decontarea banilor de la CAS. « Banii ajungeau inapoi la laborant, care oprea 90 la suta si dadea 10 la suta medicului. ». « Procurorii bucuresteni vorbesc despre 14.000 de bilete de trimitere pentru analize medicale.»…Auzi ma ca in scandal ii implicat si un medic cardiolog, de la o pensiune din Drobeta Turnu Severin: » Politistii de la IPJ Mehedinti aveau pe numele…(lu ala) un mandat de aducere, eliberat de Tribunalul Bucuresti.» Te cred si io, ca era dus rau…Cica, medicul are calitatea de invinuit. Pai ce calitatea lu peste prajit ii asta ma Cancere ?

C: - Una care iti garanteaza succesul in tara asta…Ia mai zi odata cum se numeau alea doua laboratoare din Bucuresti ?

B: - City Lab si UroMed.

Fatza lui Canceru, cu o cautatura vesnic shugubeatza si mucalita, se intuneca brusc :
C: - Boalo, sa ma trazneasca daca io nu la astea doua am fost !

B: - Nu-mi spune, ca si io imi aminti ca am fost la astea doua (pe langa al 3-lea). Ultimul o fost UroMedu asta…
Cancere, tu iti dai seama ca noi nu aveam ce scria pe analize ?

C : - Sezi blanda Boalo si nu te bucura degeaba. Ca acuma corespundem…Cine s-ar fi gandit ca in tara asta ti se poate fura pana si sanatatea ? Atentie, nu vorbesc de ‘malpraxis’. Aici ii vorba de o chestie bine gandita si orchestrata in timp. Talharie cu acte, care s-a lasat cu aproape 1000 de victime. Pe unii dintre ei nu-i mai poate nimeni salva. Iar noi suntem printre aia Bubo !

B: - Manca-i-ar Canceru si…

C: - Buba Neagra !...Nu mai bocii Bubo ! Mai bine scoate pisoarca aia de tuica olteneasca pe care o ti tu sub perna. Sa bem si sa ne veselim ca niste romani adevarati. Ca nu se stie daca mai apucam ziua de maine, si tare nu as vrea sa mor deprimat…Traiasca Bacovia ! Poetul meu favorit.

Te rog mult Damblarine sa atasezi in coada acestui pamflet poezia ‘Cu voi‘ scrisa de Bacovia in anul 1930. Pentru ca vreau sa dedic aceasta poezie tuturor celor care au sfarsit pe patul de spital care ar fi trebuit sa le prelungeasca viata. Din cauza unor criminali lacomi de castig, pe care numai Dumnezeu ii mai poate judeca… Sunt cu voi ! Si sunt mandru ca am avut umorul cu mine, si la bine si la greu… Asa sa ne ajute Dumnezeu !



PS : - ‘Cancerul’ si ‘Buba Neagra’ tin sa iti multumeasca Damblarine, pentru ca, cel putin tu, ai scris despre noi.



CU VOI
De George Bacovia

Mai bine singuratec si uitat,
Pierdut sa te retragi nepasator,
In tara asta plina de humor,
Mai bine singuratic si uitat.


O, genii intristate care mor
In cerc barbar si fara sentiment,-
Prin asta esti celebra-n Orient,
O, tara trista, plina de humor…



Damblarin

Niciun comentariu: