- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

marți, 21 noiembrie 2017

SALATĂ de MACRON




Francezii au început să-şi dezvolte gusturile sindicale tot mai exagerate de la Revoluția Franceză încoace. Când au început să folosească ghilotina ca să tundă perucile burgheziei, cu bordură la spate.

Acu, Macron îi bagă-n boală că le strică salata sindicală.
Francezii sunt aşa de mândri de brânza lor pentru că ea reprezintă esența francofoniei la locul de muncă. Dacă brânza franțuzească stă pe raft până se împute, iar apoi se vinde scump, francezul face acelaşi lucru, dar în optul productiv.

Nu e de mirare că ‚Băsescu’ lor vrea să mai echilibreze puțin balanța înspre eficientizarea pieței muncii și întru înzdrăvenirea economiei. Prin reformarea Codoiului Muncii. Prin reducerea puterii sindicale și sporirea prerogativelor patronilor, simplificând procedurile de angajare și concediere a muncitorilor de către firmele ce își desfășoară activitatea pe teritoriul Franței. Promovând astfel meritocrația pe piața muncii, în dauna celor care nu sunt suficient de motivați și hotărâți să muncească , a celor care s-au obișnuit să fredoneze refrene sindicale cu acordeonul patronului... Prin ajustarea sistemului de acordare a protecției sociale și calculare a pensiilor . 
Adică, ‚copilul teribil’ al francezilor a auzit și el de faza aia rușinoasă , că dacă nu stimulezi economia, ca să ai de unde băga steroizi în bugetul de stat , nu mai ai nici de unde și nici cu ce să faci pe ‚socialul’ pe bulevardul Champs Elysees. Că el nu are de unde frauda fonduri europene prin TelDrum, că mă-sa nu a avut inspirația să îl nască în Teleorman...


Cică Macron a pus ochii și pe stufoasa junglă birocratică, stratificată pe mai multe nivele decât i-ar trebui unei economii sănătoase la inimă și unui stat sănătos la cap. Că de!, francofonia de cumetrie e boală veche (nu numai prin Balcani), iar banii publici nu numai că nu sunt investiți în mod eficient, ca să stimuleze creșterea, ci se distribuie în ‚circuit închis’. Numai prietenii și rudele de prin diverse birouri bugetare știu de ce...

Astfel, înțelegem de ce Macron, în nemernicia lui de dreapta, vrea să mai reducă din numărul funcționarilor publici. Cărora le adresează prin intermediul motto-ului național „Liberté, égalité, fraternité” un franțuzesc: 
- Marş! 
De aici se trage și numele partidului sau ‚Republica În Marş’. Vrea să mai reducă și din multitudinea de niveluri administrative de guvernare regională și locală, care au ca singură realizare grevarea bugetului. Ca atare (sau a moale), pentru bugetul pe anul 2018 Macron vrea să reducă cheltuielile cu 20 de miliarde de euro.

După ce timp de câteva decenii bune Franța a înregistrat o creștere economică timidă dar un șomaj curajos, cu o dominantă politică de stânga și sindicate care s-au opus oricărei reforme, ‚Băsescul’ăsta, care te privește direct în ochi, fără să te înconjoare cu privirea, care l-a ajutat pe Putin, cu ocazia vizitei sale la Versailles, să înțeleagă ce înseamnă traducerea numelui său în limba franceză [Putin s-ar pronunța în franceză (piutan), la fel ca și cuvântul 'putain' = 'curvă'], vrea să deratizeze sistemul politic și economic franțuzesc de corupți și de căpușe.

Și ca și cum toate astea nu ar fi de ajuns, ‚elevul’ ăsta, pe care unii îl acuză că a rămas repetent la ‚l'amour’ (că cică de aia s-a căsătorit cu profesoara lui, mai mare ca el cu 25 de ani, ca să treacă clasa), are ambiția declarată să reintroducă moralitatea în politică. Auzi la el, ce tupeu pe persoană fizică, mânca-v-aș! Adicătelea, bagă la Lege că politicienii cu cazier judiciar să nu mai poată fi aleși în Franța (și uite așa se pierd adevăratele talente). Interdicția ca un parlamentar să îi mai poată angaja pe membrii familiei sale...(păi la ce bun să mai ai familie atunci ?)... Cică, vrea să interzică prin lege cumulul de mandate, obligația de a da socoteală pentru îndemnizațiile primite și interdicția ca politicienii aflați în exercițiul funcțiunii și în deplinătatea facultăților să mai poată fi plătiți de către societățile de lobby. Mai și amenință că asta nu e totul!... Și uite așa se duce pe apa Senei o altă meserie nobilă, pașnică și frumoasă: cea de politician.


Acu stau strâmb și judec drept ( ca un tâmp cu scolioză), întrebându-mă, oare  ce îi lipsește francofoniei noastre dâmbovițene, ca să îndrepte lucrurile către direcția unei dezvoltări de perspectivă și sustenabile ? De ce se sacrifică găinile ce ouă ouăle de aur, în loc să fie stimulate să producă cât mai multe, ca să ai de unde să dai și celor aflați în nevoie ?...

Până când o mână de pești răpitori continuă să mențină tulburi apele unei întregi națiuni, doar pentru ca ei să se poată zbengui neobservați în bancurile lor interlope ?


În semn de protest pentru situația în care a ajuns România și pentru parcursul ei incert pe perioada acestei ierni, recomand cititorilor mei ca să renunțe de sărbători la celebra Salată de Boeuf (făcută cu carne de parizer, că e mai ieftină) și să o înlocuiască cu Salată de Macrou. Pardon. De Macron...


Macron explicându-ne că, cu râma mică se prinde peştele mare




Damblarin

Niciun comentariu: