- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

miercuri, 1 noiembrie 2017

EDITORIAL



Știu că pentru unii dintre cititorii mei acest blog a devenit un fel de Radio Europa Liberă de altădată. Un loc unde se poate arunca o 'privire alternativă'.

Realitatea este că atunci când am deschis blogul nu mă gândeam să practic un jurnalism care să includă editoriale. Dar dacă stau să mă gândesc mai bine, de ce nu? De ce nu, printre pamflete și momente muzicale combinate cu momente poetice, să nu arunc din când în când câte un editorial ce vizează subiecte controversate sau de actualitate? Ar fi un progres și o dovadă de maturizare a blogului.
Mai știu și faptul că unii dintre cititorii mei se întreabă dacă nu cumva sunt un 'agent de influență' occidental. Nu ar fi fost rău. Cred că aș fi trăit mai bine și mai ușor. Și în armonie cu convingerile mele. Dar, din păcate, nu sunt decât 'vocea nebunului ce strigă în pustiu'. Nimic mai mult. Cu un număr de fani (ce este în creștere constantă, este adevărat), cărora le plac reflexiile mele și maniera acidulată în care le expun. Atât și nimic mai mult!

Aş vrea să salut cu această ocazie pe toţi cititorii mei din ţară. Dar în mod deosebit pe cei din diaspora. Diasporă care reprezintă (cel puţin până în momentul de faţă), 'masa critică' majoritară a cititorilor mei.


Acum sa trecem la editorialul propriu-zis.


România nu a avut, nu are și nu va avea prea curând, liniștea necesară progresului spre emancipare spirituală, culturală și materială. Fiindcă se depun eforturi colosale pentru a nu permite așa ceva. Prin întreţinerea efervescenţei şi a apelor tulburi la modul continuu şi perpetuu. La fel cum în Rusia populaţia este ţinută la modul continuu şi perpetuu în stare de asediu. Convinsă că e înconjurată de uneltirile malefice ale Occidentului 24 din 24. Şi că Democraţia de tip euroatlantic nu poate prinde la realitatea dură a Rusiei, unde e nevoie de un pumn de fier. Pentru că, nu-i aşa, e nevoie de un duşman imaginar ca să justifici un erou imaginar şi decretarea legii marţiale...


As fi vrut să intitulez editorialul cu un titlu de genul: 'Influențe și jocuri geostrategice în spațiul carpato-danubiano-pontic'. Dar ar fi fost prea lung (deși sună beton, nu-i așa?).


Acest spatiu, descris prin intermediul a trei cuvinte, a fost din negura istoriei un 'no man's land', aflat la periferia marilor imperii. De aceea, țara și populația autohtonă majoritară au fost tratate ca o cultură de periferie, ce trebuia înglobată într-un imperiu sau altul pentru resursele sale și mâna ieftină de lucru. Românul a fost în mod tradițional emigrant tolerat la el în țară.


În momentul de faţă, pe teritoriul României se confruntă două forţe antagonice prin reprezentanţii lor de top. America şi Rusia.
Imediat după prăbuşirea comunismului în Rusia, în ecuaţia noilor reaşezări tectonice de influenţă globală, americanii au pornit o campanie susţinută de ştrangulare a influenţei ruse şi împingerea ei în interiorul graniţelor ruseşti, numită ‘Anaconda’. Pornind de pe flancul vestic şi continuând pe cel sudic. Îşi doreau să recupereze vasta zonă a statelor aflate în ‘imediata vecinătate’, sau ‘vecinătatea prietenoasă’, (cum o numeau ruşii), pentru că era o imensă piaţă de desfacere pentru ei şi aliaţii lor.

România a fost întotdeauna considerată de către Moscova ca aparţinând acestui spaţiu de dominaţie rusească.

Obama a dat dovadă de slăbiciune şi a frânat procesul pentru o perioadă. Suficient cât Putin să prindă curaj şi să facă câteva mişcări pe tabla de şah, încercând să recupereze zonele de influenţă ce începeau să-i alunece printre degete.

Dar americanii au revenit în România, nevrând să scape capul de pod de la Marea Neagră (cu atât mai important cu cât Turcia începe să se îndepartezez de americani).

Sigur, americanii întotdeauna şi-au decontat intervenţiile salvatoare, într-un fel sau altul. Am fi naivi să nu înţelegem asta. Iar ei ştiu că dacă vor să rămână, trebuie să aducă nu doar echipamente militare ci şi bunăstare. Faptul că mult trâmbiţata ‘invazie’ de investitori americani nu a avut încă loc este un semn că nu sunt încă siguri pe deznodământul jocului din culise şi că România nu a ajuns încă în punctul fără de întoarcere pe calea euroatlantismului.


Având în vedere că în aceste zile subiectul efervescent din presa românească este despre influența nefastă a Rusiei asupra României, mă voi referi preponderent la perioada de după cel de Al Doilea Război Mondial când, comunismul a fost introdus cu tancurile rusești în România. În treacăt fie spus, românii au fost o sulă în coasta rusească încă din perioada țaristă. Pentru că ei reprezentau o oază de latinitate într-o mare de popoare slavice. O ruptură de spațiu, dacă vreți. Și incomodau planurile rusești de subordonare a tuturor slavilor prin doctrina pan-slavismului (și a forței militare, dacă era necesar). Sovieticii au pendulat în decizia de a dezmembra România sau a o păstra întreagă, dar sub stricta lor coordonare (pentru ca să o folosească ca un pivot de presiune în zona balcanilor). Au ales a doua variantă.

Sărim peste perioada comunismului și ajugem rapid la ceea ce a devenit clar că nu se poate numi Revoluție, în sensul real al cuvântului. S-a dorit debarcarea lui Ceaușescu, nu și a regimului totalitar. Lucrurile nu s-au derulat chiar cum se plănuise și au scăpat de sub controlul 'Noului Sistem'. Au fost obligați de presiunea populară să mimeze democratizarea și occidentalizarea țării. Au fost încrezători că vor putea valsa preț de generații de manieră Belarus, prostindu-i și pe estici și pe vestici. Dar, după intrarea României în EU și NATO, europenii și americanii au început să pună piciorul în prag. După cum bine spunea cineva în presa românească, România a devenit un portavion american, iar americanii au început să curețe puntea. Fără ajutorul din umbră al partenerilor euroatlantici, SRI și DNA nu ar fi reușit să zdrobească mitul 'intangibilității' Sistemului.

Sistemul regretă tardiv apartenența la EU și la NATO. Dar știe un lucru: că populația majoritară nu înțelege nuanțele doctrinare și complexitatea luptelor de culise pentru hegemonia uneia sau alteia dintre părți. Ci judecă valoarea unui sistem sau a altuia prin aportul adus la ridicarea nivelului de trai, sau prin lipsa lui.
Iată de ce, o prosperitate în creștere, palpabilă și susținută, ar face ca schimbarea direcției strategice a României spre Est într-un viitor nu prea îndepărtat ( așa cum tânjește întreaga clasă politică, indiferent de partid), ar deveni dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Pentru că oamenii ar corela bunăstarea cu valorile liberale occidentale. Iar cu 'soft power-ul' odată instalat, e aproape imposibil să mai câștigi, fără vărsare de sânge.


Rusia investește sute de milioane de dolari anual pentru a cotracara 'soft power-ul' occidental. Cu cât corupția este mai mare, cu atât riscul la adresa interesului national este mai mare. Acolo unde nu e nevoie de plată, Rusia se foloseşte de 'idioţii utili' (după cum îi numea Lenin pe intelectualii care făceau gratuit apologia bolşevismului).

Iată de ce, în repetate rânduri, oficiali americani de rang înalt au avertizat că Rusia profită de breșele din democrațiile neconsolidate pentru a le subordona propriilor interese.

Actuala clasă politică pregătește încet dar sigur căderea Democrației de tip euroatlantic prin scoaterea oamenilor ajunşi la exasperare în stradă. Când bugetul va intra în colaps şi nu vor mai fi bani la buget nici de salarii şi nici de pensii. Atunci li se va spune oamenilor disperaţi şi furioşi că de vină este Democraţia şi Occidentul pentru toate astea. Şi, printr-o ‘contra-Revoluţie’, un ‘contra 1989’ li se va sugera că e timpul ca România să nu mai facă jocul exploatatorilor şi să se întoarcă cu faţa spre răsărit, către fraţii lor…


Rusia atacă prin intermediul Războiului Informaţional pe mai multe planuri, simultan şi sincronizat.
Iată de ce şi-a trimis Putin zilele acestea diplomatul mascat numărul unu la Bucureşti, pe Patriarhul Kirill al Moscovei. Ca să ne explice cu duhul blândeţii şi prin complicitatea mai marilor Bisericii Ortodoxe Române că, ar fi bine să ne întoarcem acolo de unde ne-am rupt. Că doar vlăstar ortodox de sorginte slavică suntem şi noi…




PS: Pentru cei care vor să se edifice asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat Războiul Informaţional (în care, din nefericire pentru lumea liberă, Rusia deţine deocamdată supremaţia), recomand un material edificator, semnat de Iulian Chifu: ‘Tipizarea războiului informaţional al Rusiei’
http://adevarul.ro/international/europa/tipizarea-razboiului-informational-rusiei-1_577a48e35ab6550cb88ba7cf/index.html#



 Damblarin

Niciun comentariu: