- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

marți, 12 februarie 2013

CUMNATII...VIN SI IO...UAI !


(din arhiva http://forum.stuparitul.com)




Presiune maxima pa sistem, durere maxima pe persoana fizica...saracie...lipsa perspectivelor...deteriorarea valorilor morale la sat. Abordari filozofico-halucinogene gen: 'Cine suntem ? De unde venim ? Incotro ne indreptam ?'...Toate astea si multe altele erau pe capul lui ASTRENGARITEI Chetrisor.

De mic copil avea  inclinatie spre psihologia criminalistica. Pentru ca el suspecta pe toata lumea. In special cei care aveau curajul sa-l contrazica deveneau suspecti, criminali chiar.

La teza de Limba si Literatura Romana, lui i-a dat profesorul un subiect aparte de restul clasei :
- Daca-mi fashi analiza gramaticala a propozatziii " VENEA O MOARA PE SIRET " ti trec clasa . Ia sa-mi gasasti mataluta cari ii subiectu si cari ii predicatu!
Si le-a gasit. Dupa sase ore:
- Venea, SUBIECTU, o moara PREDICATU. 

- Mai...Chetrisor...Da' di cati miii di ori sa-tz mai ixplic ca SUBIECTU raspundi la intribaria Shini ?...iar PREDICATU la intrebarea She fashe ? Pai tu cum ai ashazat intrebarili ?
Chetrisor ii raspunse plin de incredere si cu un zambet larg :
- Shini omoara pi Siret ? VENEA !!!  (VENEA = nume de origine rusa ).

Profesorul si-a luat medical cu nervii . Iar apoi s-a pensionat anticipat. La cerere...

Chetrisor ajunsese un tip matur. Dintr-o bucata. Lui nu-i placea sa fie calcat pe coada. Fiindca, spre deosebire de altii, el chiar o avea.

Ajunsese in somaj de la C.A.P-ul unde lucrase un an pe post de 'procesator furajer mecanizat' (ca dadea nutret la vaci cu furca dintr-o roaba). Dar pretentiile Uniunii Europene erau mereu in crestere in ceea ce priveste sectorul agricol si trebuiau facute cursuri de policalificare si perfectionare a nivelului profesional. A facut cursul de tractorist pentrut 'Tractor cu remorca, oglinda retrovizoare si manivela in cinci trepte' (plus o scara, in spate la tirantzi). Cu tractorul asta ar fi putut prinde suta in cinci secunde de la demarare. Suta de votca. Dar desi a fost singurul care se prezentase  la examen, a cazut pe locul doi. Fusese convins ca inginerul agronom o sa-l dea afara dupa esecul asta. Dar pana la urma, chiar l-a dat.

Trecura luni de framantari interioare si intrebari retrospectiv-retorice de genul:  

- Cum mama masii bre...? Dintri tatz neputinshioshii...numa io ?

Si brusc isi aminti de CUMNATU. Ala de picase in plasa lu' Geta (sora-sa ), intr-o seara, la balul  de la Caminul Cultural. Si asa se procopsi cu o pereche de tripletzi ce acuma-i striga in cor, seara inainte de culcare, cand el da sa iasa din camera: " - Da' ushide becu shela bre !"

Cumnatu ajunsese in Belgia. Pe undeva prin Bruxel. Si dupa pozele pe care le trimisese acasa parea foarte bine aranjat si cu perspective.

Asa ca in mintea lui odihnita, incerca sa gaseasca o introducere cu care sa-i starneasca mila lui Cumnatu. Ca erau certati de patru ani, de cand Chetrisor a vrut sa verifice cu un chibrit aprins daca Cumnatu are benzina in rezervor. AVEA !!! Cumnatu a ramas fara troaca pe patru roti iar Chetrisor a ramas cu o privire basesciana pe care nu o poate deznoda nici acum. Buclele inca le mai are. In pozele din copilarie. El zice ca de atunci se tunde cu fruntea lasata mai lunga, pe spate. Da' mereu ii iritat pe frunte. De la guler. Dantura...niste acrilati pusi in balamale. De fiecare data cand se culca ii pliaza. Un rand in cerul gurii iar pe ceilalti ii tine sub limba. Ca sa poata respira. Socru-so nu-l lasa niciodata sa rida la el in sufragerie. Sa nu-i zgarie parchetul. Ca in gura il lucrase veterinarul si ala nu avusese proteze decat pentru cai...In fine...Sa revenim.

Si-a luat inima in dinti si a sunat :

- Alo...alo...Cumnati ?! Tu iesti uai ? Ca nu ti vad ghini...!...Alo, alo...Salut uai ! Am crezut ca ni-o chicat unda...Da' nu, nu. Cred ca-i din molecularu nieu. Nu lucreaza ghini...de sa audi asa cu jeli...Uai Cumnati, itz mai amintiesti tu cand i-am trimis tielegrama la frati-mio al mai mititel, in Italia: " Litza.Stop.Vino urjient acas'.Stop.Tata cablu suptieran. Stop. Semnat - Sirma."

Uai, si n-o vinit uai ! C-o vinit dupa shinshi ani. Am si chicat pi bushi cand l-am vazt asa di impopotonat ca un italian...Alo, alo...?! Cum ? Da' dishe itz dishart tata gargara aiasta, ca tatuca o murit di shasa ani...? Pintru ca...nu mai gasasc di lucru, uai !!! Si tu sti ca io fac di tati !!!

In batatura nu mai am nishi un doghitoc, uai. Nishi bou or alshiva...nishi magar...nishi macar stuchii cu alghinii, uai...Pi tati le-am vandut. Nu uai, nu pi bautura...Doar ma cunosti...Da' nik nu sa mai bughesastii in tzara aiasta. Nishi cocoshii nu sa mai oua ca pi vremuri. Ca le-am inshercat pi tati.
Am fost si batigard...Strajier, uai...Baiet di shela cu mintzi multi, tuns la chelii, cari apara pi shiniva di batai. Da' nu ni-o raushit intatdiauna...Ca sefu nieu s-o-ncalshit cu 'Divina'. O fatuca dragutza cari o fost acuzata di baiet ca o ramas bortzoasa. Si sefu i-o zas-o di la obraz:
- Tu iesti di vina !
Pi urma s-o-ntors fratisu lu Divina cu tat clanu...Si shi-o ieshat bre...nishi nu-i ghini di povistit, uai !...Cati palituri pi schinari ni-o dubdit, uai...Cati palituri di osanda ni-am incasat pi urma di la sefu...Ca ajunsasam palit ca florishilili cari sh-or chierdut sieva.
Apoi m-am obidit sa hiu chilot pin'tu strochit jiili cu spumigush...Cum di cari uai ? Nu chilot - nalbituri di sheli purtati pesti rushini, uai ! Chilot di shela - baiet shi condushi aerfloturili. Sh-am chicat. Fara parasuta...Oanleeeiii...Da' shi bushatura cranshina o fost asheea, uai...
- Cum ? Sa nu ti mai tzan di vorba ca-s pi banii miei ? Cum vrai tu Cumnati !...
Atunshi, sa-tzi aduc nishti shprei di pierji ? Din poami di prun uai (nu pierji - decoratzauni pi matirial moali di calitati). La butelcutza cu biberon...Sti tu si tra sa fashi cu iel. Sh-o gaina penita di peni...Da nisti mieri vrai ? Nu uai, nu poami di sheli cazuti di mar...Zama sheea dulshi si transparienta, facuta di alghini uai...O sa ieu si nisti papushi...Nu jucareli di sheli pentru copchii...Da' tu iesti culmia, uai...Ti-ai tampit di can' iashti in Beljia ? Papushi - opinshili far di calcai, di casa, pi cari mi-io dat fimeia nainti di divort...Stai linistit. Am un cumatru shi fashi saptamanal Botsheni - Bruxal. Dushi moldovani la schimb si pacheti. Cat ari sa fiii di greu, uai ?...Ca dar tat cu 'B' inshepi...Piron ? She piron ? Shuruboi di shela cari sa bati cu shocanu ?...Aaaa...locu undi trag in gari trenurili...Prishep...Nu acolo...Cum intru in Bruxal pi stanga...Ti aud cam...greutz uai, ca am aria di acoperiri niacopirita...Ni auzam can' ni videm, uai...
Si pleca la drum, inghesuit intr-o duba plina ochi. Jumatate cu calatori, jumatate cu butoaie de muraturi si jumari la borcan...

La vama s-au speriat aia cand au deschis capacele. Au crezut initial ca au fost victimele unui atac terorist cu arme chimice. Dupa ce vamesii si-au revenit in simtiri si s-au cules unul pe altul de pe jos, au putut observa mai indeaproape ca nu era altceva decat varza ciufulita nevrotic, castraveti pliati cu forta, gogosari mutati, tobosari murati, gogonele innecate, hrean subacvatic, morcovi rondele ( cu rondeaua impanata la subtziori cu catzeloi de usturoi )...In borcane inventariasera jumari de capra, pipote de iepure, ceafa de gaina, pastrama de melci, rateu (pateu de ratza ), 'adidasi' de curcan, aripioare de ursoaica in untura de bivolita...

I-au lasat sa treaca. Ii mituisera moldovenii cu o damigeana de moare de varza si vreo zece borcane de creier de curca in ghiveci de fasole.

Chetrisor tzinea damigeana cu tulburel roshu in bratze. Era mulat pe ea ca Ducadam pe balon in meciul Steaua - Barcelona din '86. Fiindca avea impletitura din nuiele de plastic si sa nu plesneasca cumva la hopurile din Romania. Restul de alimente le tzinea intre picioare. Ca oricum pana la destinatie aveau sa devina toate o 'tochitura moldoviniasca'.

Dupa patru zile de mers, cu opriri regulate prin benzinarii cu veceu gratuit, fu basculat cu toata incarcatura undeva prin Bruxel. Pe stanga. Soferul l-a intrebat:
- Ei, cum a fost ?
- GHINIOANE ! veni raspunsul din partea lui Chetrisor.
- Pai...la ce ghinioane te referi ?
- Zasheam ca o fo' GHINI uai IOANE !

S-a deplasat apoi pana la tutungeria de pe colt ca sa-shi cumpere cartela telefonica de Belgia. Si a inceput sa foloseasca dulcele grai moldovinesc. In gesturi. Marocanul transpirase deja de trei ori. Odata cald si de doua ori rece. I-a smuls ca turbatul telefonul din mana si i-a introdus el cartela in telefon. Dupa aceea s-a bucurat ca a putut gasi in palma lui Chetrisor o bacnota mototolita de 5 euro printre alte bacnote mototolite romanesti.

Avea numarul de telefon al lui Cumnatu scris pe pachetul de tigari. De fiecare data cand forma numarul ii intra mesageria vocala in franceza..."Vuzet an contact...".
- Ba sa te vuzez io-n contact domnitza ! rabufni Chetrisor dupa vreo trei ore de insistentze esuate.
- Uai...da' nu ma pot intzaleje cu aieshtia di loc uai ! Apoi sesiza ca el forma numarul de la data expirarii.
- Alo, Cumnati...Vez ca io is langa o statuii cu un kakashios mititel cari se chisha pi turistii care sa trag in chip cu iel.

Si a asteptat, si a asteptat. Isi terminase toate pachetele de tigari. Curatzase si parcul de alaturi de chistoace. Gasise o tigara impaturata manual, cu un capat mai subtire (pe unde se tragea), si un capat mai gros (pe unde probabil se-mpingea). Dupa ce a terminat-o de fumat a ris doua zile in shase ore. Singur. Calare pe geamantan. Intre doua tomberoane.

Dupa cine mai stie cat timp, Cumnatu isi facu in sfarsit aparitia. Cu poza lui Chetrisor in mana ca sa-l recunoasca. Dar era sa treaca pe langa el, ca nu mai semana.

- Chetrisor...tu iesti...?  (auzi ca prin vis vocea lui Cumnatu). Tu ai intrat di shaialalta parti in Bruxal, sh-am incurcat...stanjili...

Ajunsi la adresa, Chetrisor sesiza ca in loc ca ei sa urce in imobil, coborara. Intr-un demisol mucegait ce mirosea intzepator a igrasie. Nu exista parchet ci doar dale de gresie, (deci putea ride fara sa zgarie parchetul). Geamurile, desi erau mari cat o usa, permiteau o vizibilitate extrem de redusa.Vedeai la nivelul trotuarului pantofii si ciorapii trecatorilor pana la glezna. Daca te ridicai pe varfuri...

- Uai, she ranjashti fasolea aishia...Nu ti mai radi ca ratza la bariera...Si mai ghini arunca nisti barabuli batushiti in strachinili shelea ca...uiti c-o chicat Chetrisor pi capu nostu...( se rasti Cumnatu la Geta).
Geta se executa imediat si sari ca gaina la muci sa deretice prin bucatarie.
- Uai Cumnati ! Da' undiii casoaia aia mari cu cari ni-ai prostit pi tatz in pozali shelea ilustrati ?, sparse Chetrisor linistea apasatoare ce se lasase in asteptarea meniului.
- Eee...(raspunse Cumnatu fastacit). S-o prapadit. Ca-i criza, si nu pria am di lucru...Sh-o trebuit sa ni mutam, uai . Da' stai linistit ca pi tini ti rizolv...Tra mai intai sa vorghiesc cu shafu al mare...

Seara l-au aruncat cu salteaua pe jos in coridorul care ducea la baie. Intre o tricicleta rosie cu claxon si un sac de ceapa. El nu era sensibil la mirosuri. In armata, el era singurul care intra in buncarul plin de gaze fara masca pe figura. Dupa o jumate de ora, cand intrau ca sa vada daca mai respira el le striga iritat :
- Inchidetz fugutza usa sheea ca sa pierdi conshentratzia!

Problema era insa ca, incepuse ceapa sa lacrimeze. De la ciorapii lui. Pana dimineta ajunsese fleasca tot sacul. Pe la ora sase, la usa lu' Cumnatu batea cu putere Politia si o firma de la Pompele Funebre. Ca sunasera vecinii de pe scara la apelul de urgentza cu somatzia: "Venitzi urgent si ridicatzi mortul pana nu se-mpute mai rau !!!"

Intr-o zi, cand vru sa se-ncalte cu papucii lasati pe casa scarii, langa usa, simti cum piciorul ii aluneca in ceva moale si consistent, care i se bulbuca printre degete. I-a explicat Cumnatu mai tarziu ca ei nu-si mai lasa papucii la intrare de cand au patzit-o si ei:
- Javra di cainele lu pakistanezu, shi shadi la unu, ni-o dicolorat papushii rau di tat, uai. Ii facusi galbini ca lamaia. Si c-o manestergura n-i stirjea Maria. Di la mansarda.

Dupa o luna de frecat menta si nervii, stand cat era ziulica de lunga 'pe camera', Cumnatu a venit in sfarsit cu vesti bune...
- Chetrisor...Treaba-i buna...Da' mai dureaza.

Dupa alte doua luni in care o ars-o cu crengi in nas toata ziua, si-o prashit porumbu-n balcon, si-o schimbat apa la ratze-n dush...Se hotari.
- Dicat sa ma vuzez in contact cu tatz tiembelii...mai ghini ma-ntorc 'napoi !!! Si m-apuc di crescut caprii..."

Intelesese cu amar ca realitatea nu-i ca-n poze si aici, in Occident , "nici hal' neam nu-i neamu tau", cand ajungi sa dai de greu.

 

- N-ari cum sa nu miarga ! (isi zise Chetrisor). Ca-n tzara sa cauta tzapti ispashitori pintru situatziunia iegzistienta, uai !

 

 

 

Damblarin

Niciun comentariu: