- Iexistă o iexplicație !

Lumea vazuta prin ochi de damblarin este o lume incarcata de un umor negru si acid, care sanctioneaza anormalul si grotescul din societatea contemporana. Materie prima, neprelucrata, exista din abundența în jurul nostru. Dar nu este vizibila decat pentru un ochi antrenat. Ochi de damblarin...

Cititorii mei dispun de un acut si rafinat simt al umorului. Iar tu esti unul dintre ei. Pacat. Vei regreta. Pentru ca vei deveni dependent !

joi, 21 februarie 2013

MITUL EUROPEI








A fost o data, un timp invaluit in mit si legenda. Cand, prin aburii de smoala ai genezei zbuciumate a istoriei 'Copiilor Pamantului sau a Fiilor Oamenilor', contribuabilul simplu era taxat si exploatat la sange de catre toate fiintele mai puternice decat el.

Era un timp cand zeii hartuiau pitipoancele de pe Pamant si le lasau bortoase cu cocalari, pe care Fiii Oamenilor ii numeau Semizei (pentru ca ei erau baronii locali)...

Pe atunci se spune ca traia pe pamant (si excita prin existenta ei), o preafrumoasa printesa, pe care o chema Europa. O printesa razgaiata, rasfatata, blonda si flocoasa, cu lana de aur si parul pubian atent pensat subsiori. Se zice ca era atat de buna, ca dupa ce o atingeau, zeii se lingeau pe degete.
Europa nu vedea prea bine fiindca, desi avea lentile de contact, acestea nu prea faceau contact. Asa ca ea lua contact cu lumea inconjuratoare mai mult prin pipait. Tot ce prindea in mana pipaia cu gura, ca bebelusii...
Frumoasa Europa isi incredintase norocul Horoscopului, pentru ca era mai ieftin decat la Loto.
Dar, intr-o buna zi (ce urma dupa o noapte buna), Europa plictisita de citit la lumanari (fiindca carti nu avea) , plictisita de palat si etichetele cotidiene din incinta lui, se hotari sa schimbe sectorul cu ceva mult mai exotic. Ca de exemplu, o baie de nisip ce avea sa-i indeparteze pielea moarta de pe coate, genunchi si pleoape. Pe plaja la  nudisti.
Si isi facu aparitia pe plaja. Invaluita sumar, doar in splendoarea trupului ei de zeita muritoare. Natura intreaga amutise la vederea frumusetii ei. Valurile marii au inceput sa unduiasca barfitor. Soarele s-a sters de sudoarea rece, tremurand cu dintii-n gura. Pasarile s-au oprit din cantat si au inceput sa o fluiere admirativ. O cioara a inceput sa fluiere din acordeon (fiinca avea burduful spart), o balada greceasca de austeritate...
Ei ii placea sa se joace cu scoica pe sub valuri si sa prinda planctonul intre buze. Apoi, epuizata de atatea priviri indiscrete, se intinse pe o stanca ce ardea in bataia de joc a soarelui, cracindu-se ca o broasca umflata cu paiul. In departare, se auzea intreaga biosfera rozandu-si unghiile cu lacrimi amare de abstinenta, blestemand zeii care au creat-o pe Europa in ciuda pu...blicului. Numai ca sa isi bata joc de toate taratoarele de pe pamant...

In Olimp, Zeus se uita la televizor. Desi era inchis. La un moment dat se ridica cu un gest nervos si incepu sa se plimbe pe coridoarele puterii. Era obosit de atatea intrigi in lupta pentru cucerirea suprematiei, consumata intre zeii primordiali si zeii olimpieni. Titanii, ca si Hecatonchiri (creaturi cu o suta de brate - ce au devalizat bugetul in guvernarea precedenta), erau in Opozitie.
Zeus era satul pana peste dredurile si barba lui pletoasa de zeu suveran, de toata atmosfera asta olimpiana. Si-ar fi dorit, chiar si pentru o clipa, sa aiba parte de viata linistita, de pacea pe care numai un Copil al Pamantului o simtea alaturi de caprele lui...
Tresari brusc. Oare ce noutati au mai aparut pe plaja la nudisti ? Ca nu mai avusese timp pentru un casting olimpian, de nici nu mai stia cand.
Cand a vazut-o pe tulburatoarea Europa simti cum il electrocuteaza in fulger si a inceput sa i se trezeasca vulturul. I-au alunecat ochii pe ea. Fiindca pe Zeus, cand se emotiona, il apuca strabismul. Nu-si mai putea lua ochii de la ea. Pentru ca atunci cand a vrut sa o fixeze in luneta, s-a aplecat prea tare peste balustrada Olimpului si i-au picat ochii direct la ea intre craci. Ea a tresarit profesionist si a strans picioarele. Asa ca ochii lui Zeus o priveau acum blocati, de dedesupt. Zeus ramase orb. De atata frumusete.
De atata frumusete, incepu sa necheze sub presiune, ca o oala kukta uitata pe foc. Ca sa ajunga mai repede la ea ar fi vrut sa se transforme in Pegas, imaculatul cal inaripat. Dar ii fu frica de romini. Daca odata ajuns pe pamant, l-ar fi capturat in ipostaza aia si l-ar fi vandut pe post de carne de vita ? Nu ar fi putut suporta umilinta. Asa ca s-a transformat intr-un taur de corida, de un alb beton, ca fosforul din neon. Cu coa..ele in forma de semiluna. Da, la coarnele lui ma refeream si eu.
Ea cand a vazut capul lui mare si latzos, ca al unui bour moldovenesc hipiot, ii veni a calarii.
Zeus ii facu o scurta radiografie, de aproape. Jumatatea de sus a Europei era mai cerebrala dar mai rece. Jumatatea de jos a Europei era mai calda, umeda si alunecoasa. Deci, mai temperamental continentala. Asa ca Zeus alese punctul G al Europei. Adica Grecia. Intre Est si Vest, Zeus descoperii o prapastie ca o crapatura abisala, ai carei curenti il atrageau irezistibil. "Poate ca farmecul ei se afla tocmai in acest punct adanc, al contrastelor" gandi Zeus. Privind-o cat era de frumoasa, Zeus scapa un oftat romantic (cred ca cineva ii bagase fasole in cafeaua de dimineata).
Apoi, ca intr-un film musical cu buget redus, el ii lua frunza la fredonat, intreband-o prin intermediul notelor muzicale daca are chef de o zbantuiala. Ea ii sufla-n flaut afirmativ. Atunci taurul seduse. Se duse la greu. De pe insorita coasta feniciana a Africii de Nord pana pe izolata insula Creta (unde Zeus detinea una dintre cele mai discrete vile de protocol). Odata ajunsi, Zeus o tranti tandru in decor. Si incepura sa se zvarcoleasca, lasand urme adanci in nisip, pe stancile de creta si prin istorie. Cand ajunsera la capatul la care insula se termina scufundandu-se in mare, se oprira. Pentru ca Zeus nu se simtea pregatit pentu un sex subacvatic. Desi ea ar fi vrut.
Zeus ii zise (in timp ce se imbracina la blugii trasi din graba invers):
Z: - Pentru ca mi te-ai daruit cu atata profesionalism, voi da numele tau unui intreg continent. EUROPA. Iar copiii tai, derbedeii de semizei, vor stapani peste ceilalti fii ai oamenilor, in lungul si-n latul Pamantului. Dar se vor lupta intre ei mii de ani pentru suprematie continentala si coloniala.
Zeus se aseza pe o bucata de creta si privind-o indragostit cum tragea cu nesat dintr-o narghilea la umbra unui maslin extravirgin, ii zise din nou:
Z: - Europa, tu ai o fatza superba, dar trista. Parca ai fi un inger in somaj.
EU: - Si cum crezi tu ca ar trebui sa procedeze un inger in somaj, ca sa poata sa isi adune copiii atat de mandri si incapatanati, intr-un singur continent unit ?  Intr-o singura piata libera, mai puternica decat pietele economiilor emergente ? Cum sa ii fac sa inteleaga ca numai impreuna, ca europeni, vor putea redeveni ceea ce au fost ? Adica matca civilizatiei si nu muzeul ei ?
Z: - Fa-te curva si joaca-i pe toti dupa propriile interese. Chiar fara sa-si dea seama. Spre binele lor. Distruge capacitatile de productie ale Estului, transformandu-i astfel pe estici in simpli consumatori dependenti de Vest. Vei largi in acest mod piata Vestului si vei distribui atributele puterii si influentei dupa competentze. Creand o interdependenta puternica intre ei, si unii si altii vor renunta la razboaie pe continent. Daca ii vei uni intr-un mare stat continental, federalizandu-i, vei redeveni forta mondiala care iti doresti sa fi.
EU: - Moshu, si cum sa realizez performanta asta, cand de mii de ani, se cred superiori unii altora ? Creandu-si state nationale suverane, la a caror suveranitate nu vor sa renunte pentru crearea unei identitati mai mari, cea europeana ?
Z: - Simplu! Treci subtil la un program de descentralizare. Imparti fiecare stat in regiuni, care vor putea avea o relatie directa cu Guvernul Federal Central. Relatia de subordonare cu guvernul national se va diminua treptat. Astfel, dinamitezi notiunea de 'Stat National Suveran Unitar si Indivizibil' si creezi premizele unei Europe regionalizate, cu vreo suta si ceva de regiuni semi autonome. Care devin astfel mai usor de manipulat, si la care le imprimi prin educatie si mass media un caracter tot mai european, dizolvand sentimentul national. Cand ai ajuns in punctul asta, ai creat de fapt, Statele Unite ale Europei. Fara sa te fi confruntat cu ample miscari de opozitie in strada, cu revolte, revolutii, greve sau razboaie...

Europa il privi lasciva, dominata de intelepciunea lui si isi dori sa fie posedata inca o data, ca o sclava sexuala, de catre pletosul si barbosul suveran olimpian.

In urma dorintelor ei nimfomane s-au nascut cei doi tripleti, care aveau sa domine lumea. Un semizeu si o semizeita: 'FMI' (Fondul Monetar International), si 'BM' (Banca Mondiala).
Ca o masura de precautie suplimentara (stiind de la Herodot ca rominii erau cei mai dibaci de pe continent in a ocoli civilizatia si progresul), Europa si Zeus au mai avut un raport. Si au adus pe lume pe 'MCV' (semizeul Mecanismului de Verificare si Cooperare). Cu care se spera sa se tina in frau si sa se aduca in secolul XXI, chiar si ultimele triburi barbare ale frumosului si batranului continent.








PS. Si uite asa, am redescoperit impreuna frumusetea celei mai vechi povesti de dragoste, din istoria universala a mentalitatilor, in special a mentalului colectiv european. Din antichitate si pana in prezent...




 Damblarin

Niciun comentariu: